DIY Hæklet bomuldsrondel

Følg Facebookpinterestinstagram eller del Facebookpinterestmail

Som alternativ til vatrondeller, kan du hækle dine egne, der kan vaskes og bruges igen og igen. Jeg har hørt, at de er mere skånsomme mod huden end almindelige vatrondeller. Og som ekstra plus, synes jeg også de pynter mere på badeværelset.

Vis som PDF – Klik her

Du kan også finde opskriften på YouTube her.

Materialer:

Økologisk bomuldsgarn 8/4 (omkring 6-7 gram)

Hæklenål 3,5 mm

Nål

Saks

Bomuldsrondel

1. Start med en magisk ring, hvor du hækler 8 puff stitches i.

Puff stitch: *Slå om, stik nålen i den magiske ring, slå om og træk garnet igennem* gentag yderligere 2 gange, slå om og træk igennem alle 7 løkker på nålen, slå om og træk igennem den sidste løkke.

Når du har 8 puff stitches i den magiske ring, skal du afslutte med en kædemaske i den første maske i omgangen. (8)

Du kan med fordel hækle starttråden med i den næste omgang.

2. Der hækles nu imellem maskerne og ikke ned i masken. *Hækl 2 puff stitches i mellem hver puff stitch fra sidste omgang*. Afslutte med en kædemaske i den første maske i omgangen. (16)

3. *Hækl 2 puff stitches i samme, hækl 1 puff stitch*. Gentag omgangen rundt. Afslutte med en kædemaske i den første maske i omgangen. (24)

4. Der hækles nu ned i maskerne. Der skal hækles både i selve puffmasken og i luftmasken, der afslutter puffmasken. Start omgangen med to luftmasker. I samme maske, du har hæklet luftmaskerne, hækler du en stangmaske. Herefter hækler du 1 stangmaske i hver maske omgangen rundt. (48)

Klip tråden og træk igennem masken. Sy igennem 2. luftmaske.

Sy med i den ene lænke i den sidste stangmaske. På denne måde får du en næsten usynlig afslutning. Hæft tråden og klip enden.

Opskriften kan også bruges til ammeindlæg, hvor du blot skal hækle et par omgange ekstra inden runden med stangmasker. Du kan også bruge opskriften til glasbrikker.

Bomuldsrondellerne bliver cirka 7-7,5 cm i diameter. Du kan lave dem mindre, ved at springe omgang 4 over. Så bliver de cirka 6,5 cm i diameter. Du kan se forskellen på billedet her. 

Rondellen til venstre er hæklet med nål 3,5 mm og en omgang mindre, den i midten har jeg fulgt denne opskrift, det samme med den til højre, dog hæklet med nål 2,5 mm i stedet for.

Her kan du se størrelsesforholdet i forhold til en almindelig vatrondel. Jeg foretrækker den lidt større udgave, så det er lidt en blanding af en bomuldsrondel og en vaskeklud.

Inden brug, er det en god idé, at lægge rondellerne i blød, så de suger mere. Hvis du bruger rondellerne til makeupfjerner og lignende, vil jeg vride dem op i vand inden brug, så de ikke suger al din makeupfjerner på en gang.

De kan vaskes i vaskepose på 60 grader.

Følg Facebookpinterestinstagram eller del Facebookpinterestmail

12 replies to DIY Hæklet bomuldsrondel

 1. Hej Line, virkeligt fine rondeller! Jeg vil straks lave nogle! Men jeg forstår ikke helt det med kædemasken og den magiske ring..? Skal man lave begyndelsen af en magisk ring (altså rundt om fingre og klar til masker) og så lave en kædemaske i det og derefter gå igang med de masker, der skal udgøre den magiske ring..?

  • Hej Tine
   Det er faktisk bare en almindelig magisk ring, hvor der hækles puff stitches i den magiske ring.
   Jeg får lige ændret beskrivelsen. Kan godt se, at det er lidt forvirrende.
   Mvh Line

 2. Lige en rettelse – omgang 4 er vel *2 puff, 1 puff* ikke?

  • Det er 2 i en maske og en i hver I de to næste, så det er hver tredje, der skal være 2 puff stitches i.

 3. Hej Line,

  Jeg vil tilslutte mig og sige, virkelig flotte rondeller! Jeg er nyt til hækling, så jeg beklager, hvis mit spørgsmål er dumt eller ikke helt giver mening:

  Jeg bøvler lidt med den sidste omgang, med to luftmasker og en stangmaske. Jeg kan ikke helt greje, hvordan jeg kommer videre til næste maske, når jeg skal starte med en luftmaske. Jeg synes der kommer nogle store huller mellem maskerne når jeg forsøger – men mon ikke jeg har misforstået noget. Hvordan kommer jeg i gang med næste maske – med en fastmaske efter stangmasken, eller?

  Har du mulighed for at forklare runden lidt mere uddybende? Jeg har fuld forståelse for hvis det er mig, som blot skal træne i at forstå hækleopskrifter.

  BH
  Signe

  • Hej Signe
   Mange tak skal du have 🙂
   Jeg har forsøgt at uddybe den sidste række lidt mere nu. Vil du se, om det giver bedre mening nu?

   Jeg forsøger at skrive opskrifterne, så nybegyndere inden for hækling også kan være med, så jeg sætter pris på, at I skriver, hvis I har svært ved at forstå det. Tak for det 🙂

 4. Hej Line,

  Jeg sidder netop og er ved at købe ind til hvad der forhåbentlig bliver til mange hækleprojekter – altså er jeg helt ny! Jeg vil gerne sikre mig, at jeg får købt det rette garn. Du skriver: Økologisk bomuldsgarn 8/4 (omkring 6-7 gram) – jeg har fundet garn, der hedder 8/4, hvor der står: 50 gram = ca. 170 meter – så vil dette være godt?

  Kan du eventuelt dele, hvor dit garn er fra? Det er simpelthen sådan nogle fine farver!

  Hilsen Ditte.

  • Hej Ditte

   Det er det helt rigtige garn du har fundet. De 6-7 gram er hvor meget jeg har brugt pr. styk.
   Det er lidt forskelligt hvilket garn jeg har brugt. Noget er mayflowers økologisk bomuld, andet er hobbii.dks rainbow organic 8/4.

   God hæklelyst 🙂
   Mvh Line

 5. Pingback:

 6. Hej Line,

  Det giver meget mere mening for mig nu! Tusind tak fordi du tog dig tiden til at uddybe opskriften 🙂

  /Signe

 7. Tak for en superfin opskrift. Synes dog lige du mangler at skrive at der i den afsluttende runde med stg masker ender med at være 48 m i alt… hvis man kun hækler 1 gang ned i hver maske på den sidste puffmaske runde får man i mit hoved kun 24 m så man skal vel 2 gange Ned i hver puffmaske?

  • Hej Charlotte
   Tak for det. Jeg har prøvet at præcisere den omgang. Der skal hækles i både puffmasken og luftmasken, der afslutter puffmasken.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *